THE YULEGOAT
Julebukken vender tilbage


Vi er en projektgruppe som arbejder med at bringe den gamle Jul tilbage, den vilde jul, den festlige jul. Den Jul som var et karneval hvor de mørke kræfter bragte lyset tilbage og fornyede verden, Julebukkens Jul.

Baggrunden for dette event er følgende. I gamle dage var Julen den tid hvor Det Andet, det monstrøse, det farlige kom og fornyede verden. Kirken kæmpede afmægtigt imod seksuelt løsslupne Julelege.

Panserbasserne satte København i undtagelsestilstand fordi folk gik amok. Dette Andet kunne billedliggøres på mange måder. Det kunne være de døde, det dyriske, det troldske, det dæmoniske, det sexuelt non-normative. Andenheden bragtes af den Vilde Jagt, et ridende optog af dødninge-ånder, trolde, hekse og dyriske monstre som jog igennem landskabet under lederskab af guden Odin, af Julebukken, af den vilde jæger eller den farlige troldomsgudinde Hulda. Op igennem tiderne har man genopfundet disse skikkelser som Odens-jägaren, Perchta, Krampus, Frau Holle osv. Disse voldsomme kræfter skulle give verden en rusketur, så den kunne genopstå fornyet af vintermørket. Derfor var disse figurer ikke kun farlige men også fornyende og derfor vigtige. Man performede disse vilde ånder i maskerade-processioner, et konkret optog med dyriske og monstrøse væsner som her i Norden typisk var typisk ledt af Julebukken eller den troldske gudinde Lusse. De bragte selve julen, og de bragte lyset tilbage i den mørkeste nat. Processionerne typisk har båret fakler eller julelys rundt i bebyggelserne.Dette er dog næsten forsvundet. Det eneste vi har tilbage er Sankta Lucia, en tradition som faktisk stammer fra den vilde jagt. I Sydtyskland og Østrig har man dog fastholdt denne tradition i en enormt levende og dynamisk form, som i dag er ved at sprede sig rundt i verden. Det såkaldte ”Krampuslauf” Krampus-løbet er simpelthen blevet en global trend, som man f.eks. finder i Nordamerika, England, og Holland.

Projektgruppen Julebukken ønsker har som mål at føre denne trend til Danmark. Derfor arbejder vi p.t. på at etablere mulige interessenter, aktører, partnere og deltagere. Vores langsigtede håb er at vi kan oparbejde et egentligt jule-karneval, en art det Alternatives Pride, som en byfest på baggrund af vores kreative gen-aktivering af disse autentiske, men glemte traditioner fra vores egen kultur. Traditionen er allerede skudt igang i Danmark, hvor vi nu i et par år har gået Julebuk i samarbejde med percussion-gruppen Slagkraft.

Ligesom i Brasiliansk karneval eller i pride-fejringer, så laves krampus-processioner i dag af karnevalskgrupper eller ”krampus-grupper”. Vi ønsker at lave en mapping af mulige alternative miljøer, der kunne tænkes at ville deltage, gennem at bidrage med en krampusgruppe. Det kunne være foreninger, performancegrupper Rollespillere, cosplayers, New-age-grupper Goth/horror-foreninger, heavy metal, middelalder/vikinge-grupper osv. Vi regner også med at der bliver et element af offentlig portrættering i deltagelsen, sådan at X- liverollespilsforening kan have en Julebuk-gruppe der repræsenterer dem og dermed markerer dem i offentligheden.

Man kan følge og tilslutte sig projektet med at bringe den gamle Jul tilbage i denne facebook-gruppe.